Počas Veľkonočného jarenia zdobili kraslice aj cukrom a makom

01.04.2013 Brezno

Pohronská Polhora 31. marca (TASR) - Vystúpenia folklórnych súborov a tvorivé dielne zdobenia vajíčok a pletenie korbáčov zorganizovali dnes v obci Pohronská Polhora v okrese Brezno v rámci podujatia Veľkonočné jarenie. Ako pre TASR povedala spoluorganizátorka jarenia Terézia Falťánová, mnohých ľudí dnes od spoločenského podujatia odradil dážď. Napriek nepriazni počasia dominuje pri zdobení vajíčok servítková technika.

Po svätej omši a obede pripravili v Pohronskej Polhore pre obyvateľov a návštevníkov najskôr vystúpenia folklórnych súborov (FS). V miestnej kinosále sa predstavili FS Jabloň a ľudová hudba Kučeravý javor a detský FS Červené jabĺčko. "Ľudí pri tvorbe kraslíc na tvorivých dielňach neobmedzujeme. Každý si môže vybrať materiál, ktorý mu je najbližší. Zatiaľ je najväčší záujem o zdobenie takzvanou servítkovou technikou. Návštevníci pracujú aj s voskovaním či klasickými farbami. Špecialitou je zdobenie vajíčok cukrom a makom. Máme tu aj majstra, ktorý najmä chlapcov zasväcuje do techniky pletenia korbáčov z viacerých prútov. Po dnešku bude teda nachystané všetko na Veľkonočný pondelok, aby sme v našej dedine zachovali tradíciu, počas ktorej sa chodí kúpať a šibať stále v krojoch," povedala Falťánová.

Veľkonočné jarenie zorganizovali folklóristi v spolupráci s Obecným úradom Pohronská Polhora, miestnym odborom Matice slovenskej a aktívnymi občanmi obce Pohronská Polhora.
 

Vyberte región